Alles over gezonde voeding bij RijnmondFit!

Oud-Olympiër en Gezond010 ambassadeur Patrick van Luijk was te gast bij het nieuwe radioprogramma van Rijnmond: RijnmondFit! Gezond010 en Rijnmond helpen de gehele maand januari alle Rotterdammers op weg naar een gezonde en vitale leefstijl. Via Radio, TV en de website geven diverse gezondheidsexperts van Gezond010 én onze eigen Patrick van Luijk tips op het gebied van voeding, bewegen en mentaal welzijn. De derde uitzending van deze reeks stond in het teken van gezond eten!

Het belangrijkste eetmoment van de dag
Ontbijt goed, gezond en het liefst zo onbewerkt mogelijk. Diëtist Kathleen Paal van Gezond010 partner MoveDis legt uit waarom het ontbijt het belangrijkste eetmoment van de dag is. Kathleen: “Door te ontbijten breng je je systeem, circulatie en verbranding weer op gang. Omdat je gaat kauwen, komt de doorbloeding van je hersenen weer op gang, waardoor je alerter bent in het verkeer, op werk en op school”. 

Zoetigheid
“Waarom hebben we zoveel behoefte aan zoet?”, vroeg Patrick aan Kathleen. “Moedermelk is van nature ook zoet, dus vandaar dat je een aangeboren behoefte hebt aan zoetigheid”, zegt Kathleen. Patrick: Daarom is het belangrijk wanneer je als baby van de moedermelk afgaat, om eerst te beginnen met groentehapjes in plaats van fruithapjes, om zo langzaam van het zoet te ontwennen en kennis te maken met groente.”Patrick vertelt hoe hij langzaam van thee met melk en suiker is overgestapt naar pure thee: “Wat heel mooi is om te zien, is dat we ons altijd kunnen aanpassen en dat we dan uiteindelijk de échte smaak proeven.” Het is dus allemaal een kwestie van wennen en gewoontes aanleren!

Is vet ‘slecht’?
“Vet is belangrijk voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Ook helpt vet bij het zacht maken van de stoelgang”, vertelt Kathleen. “De goede vetten zitten in plantaardige producten, maar ook in vis, dus vandaar het advies om ook echt één keer per week vis te eten en zoveel mogelijk gebruik te maken van vloeibare vetten.” 

De slechte vetten zitten in dierlijke producten zoals kaas, vleeswaren en vleessoorten. Daar zitten vaak verzadigde vetten in die in je bloedvaten achterblijven, waardoor deze langzaam kunnen dichtslibben. Kun je dan nog wel zuivel en vlees consumeren? “Ja, maar probeer dan meer magere producten te consumeren. Neem bijvoorbeeld halfvolle of magere zuivelproducten en eet niet het vet en het vel van het vlees”, adviseert Kathleen.

Samen Rotterdam gezonder maken
Ook Inge Merkelbach, voedingsexpert bij Healthy’R, gaf in de uitzending tips voor het maken van gezondere voedselkeuzes. Inge: “De meeste voedselkeuzes maken we uit automatisme: we doen dat onbewust. Dus om dat automatisme te doorbreken kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het ongezonde eten verder weg te plaatsen maar ook door met jezelf goede, specifieke afspraken te maken. Het helpt vaak ook om je daar aan te houden als je aan anderen vertelt dat je bewust bezig bent met je gezondheid.” 

Daarnaast deelde Patrick een goede tip van Secretaris-Generaal Erik Gerritsen bij VWS: “Gerritsen vertelde dat hij altijd een bakje met paprika, worteltjes en komkommers neerzet als tussendoortje, omdat je toch wel gaat snacken door de dag heen.” Op die manier kun je ongezonde alternatieven bewust vervangen door gezondere voedselkeuzes.

De financiële stress die de coronacrisis met zich meebrengt, maakt het voor veel Rotterdammers lastig om gezondere keuzes te maken. Inge: “Door stress vallen we eerder terug in ons ongezonde gedrag.” Ook vertelt Inge dat Rotterdam gemiddeld een lager inkomensniveau heeft: dit belemmert het maken van gezondere keuzes wanneer ongezond eten goedkoper is dan gezond voedsel. Patrick vindt daarom dat het anders moet: “Het lijkt mij een goed idee om de BTW op fruit en groente weer te verlagen, zodat het goedkoper en aantrekkelijker wordt om gezond voedsel te kopen.”

FitVideo en gezond recept
Tijdens de RijnmondFit-reeks wordt er wekelijks niet alleen aandacht besteed aan lichaamsbeweging, maar uiteraard ook aan gezonde voeding. Daarom staat er elke week in januari een nieuw gezond recept van Gezond010 partner MoveDis online op de Rijnmond website. 

Vergeet ook niet de FitVideo’s met Patrick te bekijken! Deze week: ‘de resting squat’! De enige oefening waarmee je je rug kan ontspannen. Wil je weten hoe je deze oefening doet? Bekijk de video hier.

Tot slot heeft Patrick tijdens de uitzending bij Erik een hartmeter aangesloten. Gaat zijn hart tekeer of is Erik een koele kikker? Luister volgende week naar de resultaten van de test!

Vooruitblik naar 25 januari 

Ben jij 2021 al gezond begonnen? Luister naar RijnmondFit met Erik Lemmers: de vierde en laatste aflevering op maandag 25 januari van 10.00-13.00u, via https://www.rijnmond.nl/radio. Patrick van Luijk gaat als sidekick het gesprek aan met diverse Gezond010-leefstijldeskundigen. 

Ontdek meer