RijnmondFIT 25 januari

Alles over middelengebruik bij RijnmondFit!
Oud-Olympiër en Gezond010 ambassadeur Patrick van Luijk was op maandag 25 januari voor de vierde keer op rij te gast bij het nieuwe radioprogramma van Rijnmond: RijnmondFit, gehost door Erik Lemmers! Gezond010 en Rijnmond helpen de gehele maand januari alle Rotterdammers op weg naar een gezonde en vitale leefstijl. Via Radio, TV en de website gaven diverse gezondheidsexperts van Gezond010 én onze eigen Patrick van Luijk tips op het gebied van voeding, bewegen en mentaal welzijn. De vierde en laatste uitzending van deze reeks stond in het teken van middelengebruik!

Is koffie goed voor je?
Koffie? Voor sommigen kan de dag niet goed starten zonder cafeïne. Voor Patrick is dat echter anders:“Ik drink het zelden,” zegt Patrick. “Dat komt doordat ik ooit een DNA-test heb gedaan, waaruit bleek dat mijn lever koffie slecht afbreekt.” Ook legt Patrick uit hoe cafeïne de receptoren in je hersenen en het stofje adenosine blokkeert, waardoor je niet het gevoel krijgt om te slapen. 

Tips om te stoppen met roken
Tijdens de uitzending van maandag 25 januari werd ook de sigaret besproken. “De sigaret, is niet meer de sigaret van vroeger,” zegt Robert Weij van PLUHZ. “Tegenwoordig zitten er wel 100 toevoegingen aan. Je bent niet meer alleen verslaafd aan de tabak, maar ook aan de andere stoffen die aan sigaretten worden toegevoegd. Elk mens heeft 14 tot 20 keer de behoefte om zichzelf te belonen [op een dag]. Veel rokers belonen zichzelf dan met een sigaret en dat maakt stoppen met roken ook zo moeilijk.” Maar wat kan je dan doen om van het roken af te komen? 

De tips van Robert: “Je moet echt bewust de stap maken dat je WILT stoppen met de sigaret. Betrek je omgeving hierbij, want die ondersteuning is ontzettend belangrijk en maak een plan, bedenk iets positiefs. Als de behoefte aan een sigaret komt, maak dan een wandeling, bel een vriendin of eet bijvoorbeeld een appel. Maak een lijstje van 10 positieve dingen die je kunt doen, wanneer je trek krijgt in een sigaret. Als je die voorbereiding doet, kom je al een hele stap verder.”

Welke impact heeft alcohol op je lichaam?
Een lekker wijntje…soms blijft het daar niet bij, maar wist jij dat alcohol gerelateerd is aan allerlei vormen van kanker? “Henriëtte Cuperus van Antes Zorg: “Om de alcohol uit je  lichaam te krijgen, moet je lever heel hard aan het werk. Daarnaast is alcoholgebruik gerelateerd aan verschillende vormen van kanker. En door de lege calorieën en hoeveelheden suikers, kun je ook nog een bierbuik en overgewicht krijgen!” “Maakt het ook nog uit met welke drank je wilt stoppen? Bier, jenever, wodka, wijn?”, vraagt Erik. “Drink liever wijn en bier dan sterke drank, want sterke drank heeft nog meer impact,” geeft Henriette tot slot aan.

Henriëtte’s tips en trucs
“…schrijf op waarom je minder wilt drinken en deel dat ook met je partner, familie en vrienden. Het kan je steun geven en voorkomt dat je wordt aangemoedigd door je omgeving. Bedenk van tevoren wat je gaat doen op moeilijke momenten en ga dan bijvoorbeeld een eindje wandelen of touwtjespringen. Wat je maar leuk vindt!”

FitVideo en gezond recept
Tijdens de RijnmondFit-reeks werd er wekelijks niet alleen aandacht besteed aan lichaamsbeweging, maar uiteraard ook aan gezonde voeding. Daarom stond er elke week in januari een nieuw gezond recept van Gezond010 partner Movedis online op de Rijnmond website

Vergeet ook niet de FitVideo’s met Patrick te bekijken! Zoals bijvoorbeeld de video over Eenbenig opstaan! Probeer iedere keer met één been op te staan of te zitten. Wil je weten hoe je deze oefening doet? Bekijk de video hier.

Tot slot heeft Patrick de laatste RijnmondFit uitzending afgesloten met een gouden tip: “Als je het niet ECHT wilt zijn er altijd obstakels en als je het ECHT wilt zijn er oplossingen.”

Bekijk alle uitzendingen terug
Maandag 4 januari: https://www.rijnmond.nl/nieuws/202711/Rijnmond-Fit-een-gezond-gerecht-en-een-oefening-om-fit-te-worden 

Maandag 11 januari:
https://www.rijnmond.nl/nieuws/202916/Rijnmond-Fit-een-kadetje-tonijnsalade-en-een-nekoefening-om-fit-te-worden 

Maandag 18 januari:
https://www.rijnmond.nl/nieuws/203116/Rijnmond-Fit-een-flensje-met-gerookte-kip-en-een-rugoefening-om-fit-te-worden  Maandag 25 januari: https://www.rijnmond.nl/nieuws/203335/Rijnmond-Fit-een-bonensalade-en-een-buikspieroefening-om-fit-te-worden

Ontdek meer