Erik Gerritsen (VWS): “Alles draait om voldoende beweging, gezonde voeding en dat wat er in je hoofd omgaat”

Secretaris-Generaal Erik Gerritsen blijft tijdens corona fit met BioCheck

Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), is ondanks zijn drukke baan altijd bezig met nieuwe manieren om gezond en fit te blijven. Tijdens de eerste golf van de coronapandemie is hij gestart met het BioCheck e-Health programma, waarbij hij dagelijks gebruik maakt van de BioCheck-app. In dit interview vertelt Gerritsen ons meer over de drie pijlers beweging, voeding en mindset. Maar ook: hoe werk je elke dag aan je gezondheid, ook al denk je daar nooit tijd voor te hebben?

Als Secretaris-Generaal bij VWS werkt Gerritsen gemiddeld wel 80 uur per week. Toch probeert hij zoveel mogelijk actief met zijn gezondheid bezig te zijn: “Ik heb heel veel gesport vroeger en nu ik vijfenhalf jaar werkzaam ben als Secretaris-Generaal bij VWS, ben ik altijd bezig met het vinden van manieren om te werken aan een gezonde leefstijl, zonder dat het me te veel tijd en moeite kost.” 

Volgens Gerritsen zijn er hoofdzakelijk drie pijlers waar je aan moet denken als je je gezondheid op peil wilt houden, namelijk bewegen, voeding en “je hoofd”, oftewel je mentale welzijn. Daarbij is het belangrijk dat je elk van deze drie pijlers in je dagelijkse routine “inbouwt”.

Sinds de coronapandemie is de trainingszaal bij het VWS gesloten en werkt iedereen thuis. Vanwege de lange dagen thuis is het voor iedereen daarom nog belangrijker geworden om voldoende te blijven bewegen. Gerritsen heeft eerder al meerdere vitaliteitsprogramma’s gevolgd en was benieuwd naar het BioCheck e-Health programma: “BioCheck heeft me veel kleine nieuwe dingen bijgebracht. Zo ben ik geleidelijk aan veel meer buiten gaan wandelen, bijvoorbeeld tijdens persoonlijke overleggen met iemand.”

Cardiotraining en begeleiding vanuit huis

Naast het verminderen van zittend werk, is Gerritsen elke week ook bezig met de pijler “bewegen”. Zo traint hij drie dagen in de week thuis één uur intensief aan zijn conditie op een professionele hometrainer. De BioCheck-app zorgt ervoor dat hij altijd binnen zijn eigen belastbaarheid traint – dit houdt in dat de app calculeert op welk niveau je moet bewegen, zodat je traint op het niveau waarin jouw lichaam het meest in balans is. Zo train je altijd op jouw tempo en kan je lichaam voldoende herstellen.

Uiteraard wordt Gerritsen niet alleen door de app goed in de gaten gehouden… Met Patrick van Luijk neemt hij zijn voortgang door tijdens video-calls: “De app verzamelt allerlei statistieken over je lijf, zoals hartslagvariabiliteit. Patrick bespreekt deze gegevens met mij en geeft aan wat goed gaat en wat beter kan.” De dagelijkse metingen met de app monitoren of je lichaam voldoende in staat is om te herstellen in rust. Dit draagt bij aan een betere belastbaarheid en meer energie gedurende de dag. Hierdoor train je met BioCheck altijd op je eigen niveau.

“Een van de voordelen van de BioCheck-methode is dat het iets meet van je lichaam, dat je zelf niet per definitie hoeft te voelen. De metingen houden je dus op een objectieve manier alert: herstel je genoeg of niet? Deze manier van monitoring kan bij veel mensen permanente overbelasting of burn-out voorkomen.”

Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal bij VWS

Volgens Gerritsen verschilt de aanpak van BioCheck dan ook van andere vitaliteitsprogramma’s: “Wat ik goed vind aan BioCheck is dat ze de variatie in hartslagtijden meten. Het mooie is dat je daar ook feedback op krijgt, zodat je precies weet wat er gebeurt in je lichaam. Het bewegingsprogramma wordt steeds getuned op hoe het met je gaat.”

“Blijf jezelf nudgen

Ook voor de tweede belangrijke pijler, namelijk voeding, heeft de Secretaris-Generaal een goede tip: “Wat altijd goed werkt, is om jezelf te blijven nudgen met gezonde voeding. Zet bijvoorbeeld een schaal met paprikaatjes, tomaatjes en worteltjes neer rond de lunchtijd en je zult zien dat het aan het einde van de dag op is.” Volgens Gerritsen is het belangrijk dat je van al die kleine veranderingen in je eetpatroon, zoals gezonder snacken, een gewoonte maakt. Snacken doe je toch wel, dus vervang de pinda’s voor gezondere alternatieven. 

Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken in je dagelijks leven. Gerritsen: “Zo ben ik ook gaan minderen met koffie drinken. Eerst dronk ik namelijk zes of zeven koppen koffie per dag.” Op deze manier bedenkt Gerritsen elke keer iets om die goede gewoontes vol te houden, maar ook om van tijd tot tijd weer eens nieuwe gewoontes bij te leren. “En ik ben zink gaan slikken, maar dat moest ik van Patrick doen”, zegt Gerritsen lachend.  

Werken aan je ademhaling

In de herstel- en vitaliteitsprogramma’s van BioCheck ligt er een sterke focus op het aanleren van de fysisch juiste manier van ademhalen, om het herstelvermogen van je lichaam te verbeteren. Zo ook in het e-Health programma dat Gerritsen volgt. Gerritsen: “Ik doe nu drie keer per dag de ademhalingsoefening met de app. Op die manier ben ik nog meer aandacht gaan besteden aan mijn ademhaling.” Gerritsen maakt namelijk ook gebruik van een andere mindfulness-app (Headspace). Voor hem draagt deze app, samen met het doen van de dagelijkse ademhalingsoefeningen van BioCheck, bij aan de derde pijler, namelijk “je hoofd”, zoals Gerritsen het noemt, oftewel je mentale gezondheid.

Sinds ik het BioCheck programma volg – en ook dankzij de andere gezondheidsprogramma’s die ik heb gevolgd – merk ik wel dat ik mij minder vermoeid voel door de dag heen.

Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal bij VWS

Gezond blijven op jouw manier

Ook een aantal collega’s van Gerritsen volgt het e-Health programma van BioCheck. Sinds de coronacrisis wordt het programma namelijk aangeboden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan al haar medewerkers. 

Volgens Secretaris-Generaal Gerritsen is het e-Health programma een goede methode voor iedereen die aan zijn gezondheid zou willen werken op het gebied van beweging, voeding en/of mindset: “Ik zou iedereen willen aanraden om in ieder geval iets te doen dat je helpt om gezonder gedrag aan te leren. Maar ook voor het BioCheck programma geldt: het moet wel bij je passen. Ik vind het altijd leuk om verschillende dingen uit te proberen waarvan ik denk dat het goed bij mij past. Op die manier werkt het voor mij vaak het beste.” 


Over Erik Gerritsen

Erik Gerritsen (1962) is een Nederlands topambtenaar. Sinds 1 juni 2015 was hij Secretaris-Generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Per 1 juni 2021 vertrekt Gerritsen als Secretaris-Generaal van VWS. Gerritsen is getrouwd en heeft twee dochters.

Ontdek meer