Samenwerking BioCheck & Muziek als Medicijn gestart

Rotterdam, 30 september 2019 – Een samenwerkingsverband tussen twee veelbelovende organisaties, dat klinkt iedereen natuurlijk als muziek in de oren. Zo ook op 26 september, tijdens het internationale LSH010-ontbijt voorafgaande aan het World of Healthcare-festival in Rotterdam, waar BioCheck en Muziek als Medicijn hun samenwerking lanceerden. De partijen vonden elkaar op een eerder event in Rotterdam. Samenwerking leek toen al een goed idee en wordt met deze ondertekening van de intentieverklaring realiteit.

De Rotterdamse startup BioCheck monitort en verbetert het herstelvermogen van mensen met chronische vermoeidheid, burn-out of stressklachten en overspannenheid. Daarnaast draagt hun methode en systeem bij aan een vermindering van (chronische) vermoeidheidsklachten bij mensen met bijvoorbeeld een oncologische of cardiologische achtergrond. Dit doen zij met behulp van e-health, biofeedback en een medisch gevalideerd behandelprogramma. Het bedrijf focust daarbij op het meetbaar maken en het verbeteren van de eigen belastbaarheid.

Muziek als Medicijn is een stichting binnen het Erasmus MC. De stichting heeft tot doel het gebruik van muziek als innovatieve, duurzame behandeling binnen en buiten de gezondheidszorg in te voeren. Muziek heeft een bewezen gunstig effect op stress, angst en pijn. Het luisteren naar muziek rondom operaties is bovendien laagdrempelig en toegankelijk, geeft geen bijwerkingen en is ook nog eens voordelig.

Muziek als Medicijn voert onder andere klinische onderzoeken uit om de wetenschappelijke kennis over de effecten van muziek op de patiënt te verbreden en om muziek aan te bieden aan alle patiënten. Dankzij de beoogde samenwerking kan het onderzoeksteam van Muziek als Medicijn de tools van BioCheck gebruiken om de Heart Rate Variablity te meten tijdens een onderzoek naar het effect van muziek op laparoscopische chirurgische vaardigheden en mentale werkbelasting.

Namens BioCheck was de heer Patrick van Luijk aanwezig, Muziek als Medicijn werd vertegenwoordigd door mevrouw Fryke Wouda Kuipers.

Ontdek meer