Betere energiebalans voor medewerkers PwC dankzij BioCheck-
programma’s

De programma’s van BioCheck maken deel uit van het welzijnsprogramma dat PwC aanbiedt aan
zijn medewerkers. Met name het gebruik van data in combinatie met het bewaken van de
energiebalans spreekt de deelnemers van het accountants- en (belasting)adviesbedrijf aan.

De uitdaging

PwC wil zijn medewerkers graag maximaal laten bloeien. Daarom stelt het bedrijf aan iedere werknemer een zogeheten ‘wellbeing budget’ beschikbaar. ‘Medewerkers kunnen dit budget naar eigen inzicht besteden bij verschillende aanbieders, die met zorg zijn geselecteerd door PwC,’ vertelt Bas Vliegenthart, Lead Well-being bij PwC. Het aanbod is breed en sluit aan bij de holistische kijk van PwC op het welzijn van medewerkers. De programma’s zijn onderverdeeld in categorieën: fysieke energie, mentale/emotionele energie, spirituele energie, financiële energie en sociale energie.

‘Steeds meer bedrijven gaan van curatief – mensen beter maken – naar preventief: voorkomen dat mensen ziek worden,’ vertelt Bas. ‘Wij zetten nog een stap verder: amplitie. Dit is het versterken en vergroten van het welbevinden van alle medewerkers. Op die manier komt het menselijk kapitaal in een organisatie het best tot zijn recht. Werken bij PwC betekent: piekwerkzaamheden en omgaan met deadlines. Dat brengt soms een bepaalde werkdruk en stress met zich mee. Als werkgever willen we medewerkers helpen daarmee om te gaan. Van het wellbeing budget wordt dan ook gretig gebruik gemaakt.’

De oplossing

Een van de door PwC geselecteerde aanbieders is BioCheck. ‘Wij proberen een zo goed mogelijke balans aan te brengen in de programma’s die we aanbieden,’ vertelt Bas. ‘Wat ons aanspreekt aan de programma’s van BioCheck is dat ze gaan over energiemanagement. Door hun energie te doseren en bewust te zijn van momenten waarop ze gas kunnen geven of juist moeten terugnemen, komen onze mensen energieker de dag door. Daardoor kunnen ze pieken wanneer het nodig is, bijvoorbeeld wanneer deadlines moeten worden gehaald. En het zorgt ervoor dat onze mensen ook aan het einde van de dag nog voldoende energie hebben.’

Ook het gebruik van data in de BioCheck-programma’s spreekt PwC aan. ‘Zodra er cijfers in het spel zijn, vinden onze mensen het natuurlijk interessant,’ zegt Bas met een knipoog. ‘Maar los daarvan: het is goed voor mensen om in te zien hoe het ervoor staat met hun hartslag en ademhaling. En dat ze op basis van de gemeten waarden heel gericht trainen en omgaan met hun energie. Dat sluit aan bij hoe onze mensen willen werken. Ze willen het maximale eruit halen, maar dat moet natuurlijk niet ten koste gaan van henzelf.’

De resultaten

Meerdere medewerkers van PwC volgden een BioCheck-programma. ‘Op individueel niveau zijn de reacties zeer positief,’ zegt Bas. ‘Het heeft positieve impact op hun gezondheid en energieniveau. Ik hoor van de meeste mensen dat ze aan het einde van de dag meer energie hebben dan vóór deelname. Ze voelen dat ze onderaan de streep meer gedaan krijgen op een dag en ook op de juiste momenten kunnen pieken. Hoe dit op grotere schaal is en welk effect dit op de organisatie heeft, durf ik nog niet te zeggen. Dat moeten wij intern nog beter meetbaar maken. Maar de individuele reacties zijn alvast een goede indicatie.’

Het vervolg

Om nog meer PwC-medewerkers enthousiast te maken over de programma’s van BioCheck werd onlangs een lunchsessie georganiseerd. Hierin legde Patrick van Luijk de meer dan honderd belangstellenden meer uit over de programma’s en de voordelen. Bas: ‘Dat deze sessie door zoveel mensen bezocht werd, geeft aan dat er interesse is voor het onderwerp energiemanagement. Mensen zijn bewust bezig met hun gezondheid en welzijn. Ze realiseren zich dat de hele dag achter een laptop zitten niet goed voor hen is. De komende periode gaan we de programma’s van BioCheck intern nog verder onder de aandacht brengen. We geloven er namelijk in dat deze programma’s goed zijn voor onze medewerkers. En daarmee ook voor ons als organisatie.’

Wil je meer weten over de diverse herstel- en vitaliteitsprogramma’s die BioCheck aanbiedt? Kijk op deze pagina of neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden, via https://biocheck.nl/contact/

Ontdek meer