Patrick van Luijk sidekick bij radioprogramma RijnmondFit!

Maandag 4 januari zijn we het nieuwe jaar goed begonnen! Oud-Olympiër en Gezond010 ambassadeur Patrick van Luijk was te gast bij het nieuwe radioprogramma van Rijnmond: RijnmondFit! Gezond010 en Rijnmond helpen de gehele maand januari alle Rotterdammers op weg naar een gezonde en vitale leefstijl. Via Radio, TV en de website geven diverse gezondheidsexperts én onze eigen Patrick van Luijk de Rotterdammer tips op het gebied van voeding, bewegen en mentaal welzijn. 

Goede voornemens

De gehele uitzending op 4 januari stond in het teken van fit worden en blijven. Hoe houd je je goede voornemens vol? Waarom is een goede manier van ademhalen zo belangrijk? Wat voor voeding helpt je lichaam beter te herstellen? Presentator Erik Lemmers ging samen met sidekick Patrick van Luijk in op al deze onderwerpen.

Het goede voornemen in 2021? Beginnen met gezond worden en blijven! Als je goede voornemens hebt, hoe houd je die dan het beste vol? “Maak je goede voornemen zo klein mogelijk. Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken, maak die stap dan niet te groot: begin een half pakje per dag te roken in plaats van een heel pakje, maak de stap om te stoppen voor jezelf kleiner. Zo bereik je je doelstellingen makkelijker en ervaar je steeds een geluksmoment”, legt Patrick uit.

Burn out? Zorg dat je lichaam weer in rust kan herstellen

Uiteraard ging het ook over BioCheck en hoe de BioCheck-methode en behandelprogramma’s mensen met een burn-out of (extreme) vermoeidheidsklachten weer helpen te herstellen. Patrick: “Het is belangrijk dat je lichaam zich kan blijven herstellen in rust. Als je constant te veel stress ervaart, dan kan je lichaam niet goed meer herstellen. Je belastbaarheid neemt af en daardoor voel je je kapot aan het einde van de dag. Bij BioCheck hanteren we een data-driven methode: we leren het lichaam weer te schakelen tussen momenten van ontspanning en momenten van presteren, op basis van data uit onze  BioCheck-app.” 

Hoe werkt deze data-driven methode? Patrick: “We meten de hartvariabiliteit van de deelnemer met een hartslagband. Deze hartslagband is gekoppeld aan de BioCheck-app. Daarnaast hanteren we een trainingsprotocol om je lichaam geleidelijk weer in balans te brengen. Dit doen we door middel van ademhaling en bewegen.”

BioCheck-methode ook bij diagnose alvleesklierkanker  

Ronald Dullemans vertelde tijdens de uitzending over zijn ervaring met het herstelprogramma van BioCheck. Ronald kreeg eind april 2019 de diagnose alvleesklierkanker te horen; Hij onderging een zware operatie en 12 chemokuren en was 15 kilo afgevallen. Hierdoor had hij heel weinig energie, terwijl hij voorheen altijd veel had gesport en een goede conditie had. 

Na de operatie en de chemokuren lukte het Ronald niet om opnieuw conditie op te bouwen: hij bleef vermoeid. Alvleesklierkanklerspecialist en chirurg Casper van Eijck van het Erasmus MC verwees hem door naar Sportgeneeskunde Rotterdam. Dit sportmedisch centrum verwees hem vervolgens door naar BioCheck. Ronald: “Het programma en de begeleiding van Patrick hebben mij enorm geholpen om mijn herstelvermogen te verbeteren. Ik ben veel meer uitgerust en ben fysiek hersteld. Je zult het misschien niet geloven, maar na 18 weken trainen bij BioCheck, loop ik nu drie keer per week 12 kilometer hard!”

Het aanleren van een goede ademhaling

Aan het eind van de uitzending belde longfunctieanalist en mede-oprichter van BioCheck Stans van der Poel in naar de studio. Stans legde uit waarom een dagelijkse ademhalingsoefening kan bijdragen aan effectiever herstel van je lichaam. Stans: “Als je “verkeerd” of teveel ademt, zit je lichaam meer in de suikerverbranding en dus in de vecht-of -vlucht-stand. Dit kost je lichaam veel energie om die voorraden aan te vullen. Als je “goed” ademt, zit je lichaam in de vetverbranding en dat kost ons lichaam veel minder energie.” 

Vervolgens deed Stans een ademhalingsoefening voor: “Adem een klein beetje in, adem een klein beetje uit en wacht dan heel even met de volgende ademhaling. Je hartslag daalt door het doen van deze oefening. De ademhalingsoefening doe je tussen de 6 en 10 minuten per dag. De juiste manier van ademhalen kan je gezondheid verbeteren!”  

Gezonde recepten en FitVideo’s

Tijdens de RijnmondFit-reeks wordt er wekelijks niet alleen aandacht besteed aan lichaamsbeweging, maar uiteraard ook aan gezonde voeding. Daarom staat er elke week in januari een nieuw gezond recept van Gezond010 partner MoveDis online op de Rijnmond website. Vergeet ook niet de FitVideo’s met Patrick te bekijken! Deze week: handloos opstaan! Probeer het maar eens om tenminste 5 keer te doen! Wil je weten hoe je deze oefening doet? Bekijk de video hier.

Begin 2021 gezond met Rijnmond! RijnmondFit op de radio met Erik Lemmers: maandag 4, 11, 18 en 25 januari van 10.00-13.00u, via https://www.rijnmond.nl/radio. Patrick van Luijk gaat tijdens deze vier uitzendingen als sidekick het gesprek aan met diverse Gezond010-leefstijldeskundigen.

Uitzending terugluisteren? Dat kan hier.

Ontdek meer