IJsselland Ziekenhuis zet BioCheck-programma’s in voor medewerkers met diverse klachten

De programma’s van BioCheck kunnen worden aangeboden aan zieke medewerkers van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Medewerkers met uiteenlopende klachten hadden er baat bij en gingen versneld weer aan het werk.  

De uitdaging

De zorgvraag neemt toe, net als het tekort aan zorgpersoneel. Ook in het IJsselland Ziekenhuis leidt dit tot een steeds hogere werkdruk. Met name voor medewerkers op hectische afdelingen als de spoedeisende hulp of de intensive care. Dat nam tijdens de coronapandemie alleen maar toe. ‘Maar we kampten ook vóór de pandemie al met een hoge werkdruk,’ vertelt Marjolijn Clarenbach Rispens. Zij was ruim vijfenhalf jaar (tot juni 2022) register-casemanager verzuim binnen het ziekenhuis en één jaar programmamanager van Fit@Work. In die rol was ze nauw betrokken bij de samenwerking tussen BioCheck en het IJsselland Ziekenhuis.

Fit@Work is een strategisch programma, dat verankerd is in de organisatie van het IJsselland ziekenhuis. Het richt zich op de vitaliteit en inzetbaarheid van medewerkers. ‘Via Fit@Work bieden we onze medewerkers gratis allerlei laagdrempelige zorgoplossingen aan,’ vertelt Marjolijn. ‘Leefstijlinterventies, maar ook mentale en fysieke programma’s. Ook kunnen medewerkers via ons voor een voordelig tarief naar de sportschool of een fiets aanschaffen. Maar wat je ook doet aan preventie, soms zijn vermoeidheids- of burn-outklachten niet te voorkomen. Als medewerkers specifieke medische interventies nodig hebben, loopt dat via de bedrijfsarts. We hebben een pool met vaste zorgproviders die we kunnen inzetten, als de bedrijfsarts oordeelt dat dit nodig is.’

De oplossing

In 2018 bleken twee medewerkers van het IJsselland professionele hulp nodig te hebben, nadat ze waren uitgevallen met burn-outklachten. Tessa Kouwenhoven was destijds als bedrijfsarts vanuit het Erasmus MC gedetacheerd in het IJsselland. ‘Zij kende de programma’s van BioCheck al en adviseerde de medewerkers om het herstelprogramma te volgen,’ vertelt Marjolijn. ‘De resultaten waren goed. Dat wekte mijn interesse, ook met het oog op Fit@Work. Omdat de werkdruk zeker niet zou gaan afnemen, leek het mij interessant om een samenwerking met BioCheck aan te gaan. De programma’s van BioCheck zijn anders dan andere herstelprogramma’s. Deelnemers moeten echt actief aan de slag, waar ze bij een psycholoog meer passief hun herstelproces doorlopen.’

Inmiddels hebben alle programma’s van BioCheck een vaste plaats in de zogeheten providerboog van het IJsselland. ‘We hebben van alle programma’s al gebruik gemaakt,’ vertelt Marjolijn. ‘Meerdere collega’s met vermoeidheids- of burn-outklachten hebben het herstelprogramma gevolgd. Een collega met long covid volgt momenteel het EHealth programma. Ook een collega met de ziekte van Crohn heeft er baat bij gehad. Zij was zeer gemotiveerd om te werken, maar kon dit vanwege haar ziekte fysiek niet volhouden. Zij volgde het vitaliteitsprogramma. Ook een collega met rugklachten heeft een van de programma’s doorlopen. De programma’s van BioCheck zijn dus heel breed inzetbaar, voor mensen met uiteenlopende klachten.’

De resultaten

In alle gevallen keerden medewerkers van het IJsselland Ziekenhuis na deelname eerder terug op de werkvloer. ‘Dat is natuurlijk vooral erg prettig voor de betreffende medewerkers,’ zegt Marjolijn, die deelname uiteraard ook bekijkt door de werkgeversbril. ‘En dan zie ik alleen maar voordelen. Onze medewerkers gaan sneller weer aan het werk en zijn energieker. Ik zet het altijd af tegen een maandsalaris, want dat is ongeveer de investering voor ons als werkgever. Als je medewerkers maanden eerder terugkeren, dan is dat het dubbel en dwars waard. Ook omdat medewerkers het ontzettend waarderen dat wij ons als werkgever actief inzetten voor hún herstel.’

Ook over de inhoud van de programma’s hoorde Marjolijn positieve verhalen. ‘Veel mensen vinden het in het begin zwaar. We hebben aardig wat oudere medewerkers die niet per se gewend zijn om te sporten. Dan is het best een opgave om achttien weken lang drie keer per week te bewegen. Maar wat ik óók hoor, is dat ze stuk voor stuk snel resultaat zien. Dat je dagelijks je waarden moet meten, helpt daarbij. Daardoor zijn collega’s echt met hun herstel- of verbeterproces bezig. Dat motiveert.’

‘Bovendien is het goed dat het programma grenzen aangeeft,’ vervolgt Marjolijn. ‘Mensen met burn-outklachten zijn sneller geneigd om over hun grenzen te gaan.’ Ook het groepsproces wordt als prettig ervaren. ‘Deelnemers inspireren en motiveren elkaar. Niet alleen door samen te trainen en de ademhalingsoefeningen te doen, maar ook door met elkaar over hun klachten te praten.’

Het vervolg

Ook na het vertrek van Marjolijn bij het IJsselland Ziekenhuis blijft de samenwerking bestaan. ‘De programma’s van BioCheck hebben een vaste plaats in het aanbod,’ zegt ze. Marjolijn verwacht zelfs dat steeds meer medewerkers gebruik gaan maken van een van de trajecten. ‘Het IJsselland gaat in de toekomst nog meer aandacht besteden aan preventie en het vroegtijdig signaleren van klachten. Dat levert mogelijk meer potentiële deelnemers op aan de preventieve programma’s, misschien wel op groeps- of afdelingsniveau. Dat sluit ik zeker niet uit, want BioCheck heeft binnen het IJsselland inmiddels zijn waarde duidelijk bewezen.’

Wil je meer weten over de diverse herstel- en vitaliteitsprogramma’s die BioCheck aanbiedt? Kijk op deze pagina of neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden, via https://biocheck.nl/contact/.

Ontdek meer